Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Vind je dit ook leuk?
5,95
Voor 16:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden | Shop met 20% korting: STOP20
CG Methode: Moisture Overload? Hoe kom je er van af?

CG Methode: Moisture Overload? Hoe kom je er van af?

We kennen het allemaal wel: je krullen zijn uitgezakt, futloos of voelen plakkerig aan. Het wil niet zitten zoals gewoonlijk, erg frustrerend! Gebruik je de verkeerde CG producten? Heb je last van build up? Of heb je een proteïne of moisture overload?

Wat is een proteïne of moisture overload? 

Eigenlijk betekent het niets anders dan dat je haar uit balans is. Als je haar uit balans is, heeft het namelijk een te kort aan proteïne of een te kort aan vocht. Beiden zijn een belangrijk onderdeel van je haar, omdat het uit deze 2 is opgebouwd. De balans tussen proteïne en vocht, bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar. Bij te veel vocht en te weinig proteïne rekt je haar te veel mee. Je krullen kunnen uitzakken en/of droog aanvoelen. Bij te veel proteïne en te weinig vocht, rekt je haar te weinig mee. Je haar kan daardoor breekbaar zijn en droog aanvoelen.

Moisture Overload 

Een moisture overload treedt op wanneer er te veel vocht en te weinig proteïne in het haar zit. Curlies met een hoge porositeit hebben vaak last van een moisture overload, waardoor krullen er slap, slierterig, of zelfs vet uitzien. Vocht is essentieel voor alle haartypes, zelfs voor steil haar, maar het is nog crucialer voor wie krullen heeft. Moisture zorgt voor het definiëren van de textuur en patronen van natuurlijk krullend haar en het voorkomt pluis. Hoewel een teveel aan moisture leidt tot gespleten haarpunten en breuk, vergelijkbaar met een teveel aan proteïnen.

Moisture - en proteïne overload hebben vergelijkbare symptomen. Het is belangrijk dat je deze twee onderscheidt; zo kun je je krullen de juiste  behandeling geven. 

Welke ingrediënten zijn moisturizing? 

Waar je op kunt letten bij producten die mogelijk een moisture overload veroorzaken, zijn de volgende ingrediënten: 

  • Emollient: werkt verzachtend. Vette alcoholsoorten, zoals olie (kokosolie en arganolie) en boter (shea), zorgen voor een laagje over de buitenkant van de haarstreng en sealen moisture in, waardoor je ook glans krijgt.
  • Humectant: werkt bevochtigend. Denk hierbij aan glycerin, propylene glycol, panthenol, agave en honing. Deze ingrediënten zorgen voor zachte en bouncy krullen en trekken vocht aan. 
  • Aloe: dit heeft zowel verzachtende als bevochtigende eigenschappen, en is dan ook een veel voorkomend ingrediënt in haarproducten voor krullen.

Symptomen van een moisture overload 

Er zijn een paar kenmerken waar je op moet letten om vast te stellen of je te veel moisture hebt gebruikt. Hieronder vind je de meest voorkomende tekenen van een moisture overload.

Je hebt last van een moisture overload als je haar...

  • Slap en futloos is
  • Heel zacht is
  • Geen volume heeft
  • Elastisch is en te veel uitrekt als je voorzichtig aan je haar trekt
  • Ongedefinieerde, uitgezakte krullen heeft
  • Pluizig en ontembaar is

Je hoeft niet al deze symptomen te ervaren om moisture overload te hebben. Zelfs één symptoom kan wijzen op een moisture overload. Maar hoe kom je er van af? 

Wat te doen bij een moisture overload? 

Bij een moisture overload kun je het beste beginnen met een clarifying shampoo. Hiervoor kun je een final wash shampoo gebruiken. Daarna kun je een proteïne behandeling doen, bijvoorbeeld door de Curlsmith Bond Curl Rehab Salve te gebruiken. Deze proteïne treatment zit vol eiwitten, maar ook vitamines, mineralen, antioxidanten en aminozuren. Het herstelt je haar en biedt langdurige bescherming. 

Het is belangrijk minder moisturizing styling producten te gebruiken. Vermijdt producten waar oliën, boters, glycerine of aloe vera vooraan in de ingrediëntenlijst staan. Probeer meer stylingproducten te gebruiken die proteïne bevatten. De proteïnen dringen door in je haar en vullen de scheurtjes weer op, die zijn ontstaan door overbehandeling met moisturizing producten. Door producten met proteïne te gebruiken, zal je haar weer in balans raken en veerkrachtiger aanvoelen. 

Voorbeeld producten wasdag:

Shampoo zonder proteïne, conditioner en masker met proteïne, leave-in conditioner met proteïne, gel zonder proteïne en mousse met proteïne.

Balans tussen proteïne en moisture 

Als je krullen in balans zijn, zit je haar goed. Als je een bad hair day hebt of een cg product werkt ineens niet meer, dan is je haar waarschijnlijk uit balans.

Let er vooral goed op welke haarproducten je gebruikt en kijk naar de ingrediënten. Elke keer dat je een cg product gebruikt, verandert de balans van je haar. Vooral de cg producten waar je je krullen mee stylet (die je dus niet uitwast zoals shampoo of conditioner) hebben hier effect op. Wissel je producten af, kijk wat het effect is en gebruik af en toe producten met proteïne. 

En haar dat uit evenwicht is, is niet na één wasbeurt weer gefixt. Zeker bij een moisture overload kan dat best even duren.

Onze Curly Hair Strength Set is perfect voor krullen doe over-moisturized zijn. Een set speciaal samengesteld met 4x 30ml samples of 4x full size flessen om beschadigde krullen te herstellen en versterken. Er zit een CG shampoo, CG conditioner, CG curl activator en een CG gel in. 

Als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder! 

Merel Mulderij

Laat een reactie achter