Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Vind je dit ook leuk?
5,95
Voor 16:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden | Shop met 20% korting: STOP20
CG Methode: Proteïne overload? Hoe kom je er van af?

CG Methode: Proteïne overload? Hoe kom je er van af?

We kennen het allemaal wel: je krullen zijn uitgezakt, futloos of voelen plakkerig aan. Het wil niet zitten zoals gewoonlijk, erg frustrerend! Gebruik je de verkeerde CG producten? Heb je last van build up? Of heb je een proteïne of moisture overload?

Wat is een proteïne of moisture overload? 

Eigenlijk betekent het niets anders dan dat je haar uit balans is. Als je haar uit balans is, heeft het namelijk een te kort aan proteïne of een te kort aan vocht. Beiden zijn een belangrijk onderdeel van je haar, omdat het uit deze 2 is opgebouwd. De balans tussen proteïne en vocht, bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar. Bij te veel vocht en te weinig proteïne rekt je haar te veel mee. Je krullen kunnen uitzakken en/of droog aanvoelen. Bij te veel proteïne en te weinig vocht, rekt je haar te weinig mee. Je haar kan daardoor breekbaar zijn en droog aanvoelen.

Proteïne overload 

Een proteïne overload treedt op wanneer er te veel proteïne in het haar zit en te weinig vocht. Een proteïne overload wordt meestal veroorzaakt door het te veel aanbrengen van producten met proteïne erin. 

Als je kijkt naar de ingrediënten op de achterkant van je haarverzorgingsproducten, let dan op ingrediënten als: 

 • hydrolyzed collagen protein
 • wheat quinoa
 • soy protein
 • keratin
 • oat flour
 • amino acids 

Al deze ingrediënten zijn vormen van proteïne. Als het ingrediënt vooraan in de lijst staat, bevat het product veel proteïne. Als het verder achteraan in de lijst staat, bevat het product minder proteïne. 

Symptomen proteïne overload

Er zijn een paar kenmerken waar je op moet letten om vast te stellen of je te veel proteïne hebt gebruikt, of dat je droog haar hebt als gevolg van verkeerde hydratatietechnieken. Hieronder vind je de meest voorkomende tekenen van een proteïne overload.

Je hebt last van een proteïne overload als je haar...

 • Snel afbreekt als je er voorzichtig aan trekt
 • Droog, futloos en broos aanvoelt
 • Geen glans heeft
 • Snel klitten krijgt
 • Erg stro-achtig en stijf is

Je hoeft niet al deze symptomen te ervaren om proteïne overload te hebben. Zelfs één symptoom kan wijzen op een proteïne overload. Maar hoe kom je er van af? 

Wat te doen bij een proteïne overload? 

Bij een proteïne overload kun je het beste beginnen met een clarifying shampoo. Hiervoor kun je een final wash shampoo gebruiken. Deze shampoo verwijdert build-up uit je haar, waardoor je weer met een schone lei aan je haar routine kunt beginnen. Daarna kun je een deep conditioning behandeling doen. Een deep co of masker is een manier om voeding, hydratatie en versterking in het haar aan te brengen. Gebruik bij deze behandeling een product dat geen proteïne bevat en gebruik warmte (door middel van een douchemuts), zodat de haarschubben van je haar open gaan staan en je haar de voedende ingrediënten ook écht kunnen opnemen in plaats van dat ze op je haar blijven liggen. 

Voor styling is het belangrijk dat je minder producten gebruikt die veel proteïne bevatten. Je hoeft niet alle proteïne te vermijden, maar advies is wel om te minderen met producten die proteïne bevatten. 

Voorbeeld producten wasdag:

Shampoo met proteïne, conditioner en masker zonder proteïne, leave-in conditioner zonder proteïne, gel zonder proteïne en mousse met proteïne.

Waar je nog meer op kunt letten bij producten die moisturizing zijn, zijn de volgende ingrediënten: 

 • Emollient: werkt verzachtend. Vette alcoholsoorten, zoals olie (kokosolie en arganolie) en boter (shea), zorgen voor een laagje over de buitenkant van de haarstreng en sealen moisture in, waardoor je ook glans krijgt.
 • Humectant: werkt bevochtigend. Denk hierbij aan glycerin, propylene glycol, panthenol, agave en honing. Deze ingrediënten zorgen voor zachte en bouncy krullen en trekken vocht aan. 
 • Aloe: dit heeft zowel verzachtende als bevochtigende eigenschappen, en is dan ook een veel voorkomend ingrediënt in haarproducten voor krullen.

Balans tussen proteïne en moisture

Als je krullen in balans zijn, zit je haar goed. Als je een bad hair day hebt of een cg product werkt ineens niet meer, dan is je haar waarschijnlijk uit balans.

Let er vooral goed op welke haarproducten je gebruikt en kijk naar de ingrediënten. Elke keer dat je een cg product gebruikt, verandert de balans van je haar. Vooral de cg producten waar je je krullen mee stylet (die je dus niet uitwast zoals shampoo of conditioner) hebben hier effect op. Wissel je producten af, kijk wat het effect is en gebruik af en toe producten met proteïne. 

En haar dat uit evenwicht is, is niet na één wasbeurt weer gefixt. Zeker bij een proteïne overload kan dat best even duren.

Onze Curly Hair Moisture Set is de perfecte oplossing voor krullen die een proteïne overload hebben. Een set speciaal samengesteld met 4x 30ml samples of 4x full size flessen om vocht toe te voegen aan droge krullen. Er zit een CG shampoo, CG conditioner, CG krullen creme en een CG gel in. 

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder! 

Merel Mulderij

Reacties

Hallo,

Ik heb sinds een jaar heel veel last van haaruitval. Als ik door mijn haren strijk komen er erg veel haren mee uit. De haar zelf met de wortel. Ik heb eerst altijd marlie shampoo en treatment (1x in de week) gebruikt. Kan de haart uitval komen door een proteïne overload?
Ik ben nu een tijd bezig met deheb shampoo en moisturizing. Nog steeds wel wat last van haaruitval.

Laat een reactie achter