Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Vind je dit ook leuk?
5,95
Voor 16:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden | Shop met 20% korting: STOP20
Proteïne of moisture; wat is een goede balans voor je krullen?

Proteïne of moisture; wat is een goede balans voor je krullen?

Ons haar is opgebouwd uit proteïne en vocht, ongeacht je haartype. Ongeveer 95% van het haar bestaat uit proteïne. De combinatie proteïne en vocht, bepaalt de elasticiteit van je haar, ofwel hoeveel rek er in je haar zit.

Bij te veel vocht (te weinig proteïne), rekt je haar erg mee en veert het niet terug in de krul. Hierdoor zullen je krullen uitzakken en kunnen ze heel zacht aanvoelen.

Bij te veel proteïne (te weinig vocht), rekt je haar te weinig mee en kan het direct afbreken als je een haar uit elkaar trekt. Je haar is kwetsbaar en breekbaar en kan droog aanvoelen. 

Wat is proteïne?

Proteïne, ja fitgirls gebruiken deze term ook! Zoals eerder uitgelegd, is je haar opgebouwd uit proteïne en vocht, de bouwstenen van je haar. Deze twee bevinden zich in de binnenste laag van het haar. Ons haar heeft proteïne nodig om sterk en elastisch te zijn. Als het haar te weinig heeft van 1 van de 2 bouwstenen, kan het droog en kwetsbaar worden. 

Proteïne als ingrediënt in haarproducten

Proteïne wordt in haarproducten gebruikt om het haar sterker en elastischer te maken en glans te geven. Proteïne dringt door in je haar en vult 'scheurtjes' die zijn ontstaan door verven of hitte, weer op. Dankzij het gebruik van producten met proteïne zal je haar weer gaan glanzen, veerkrachtiger worden en zullen je krullen beter gedefinieerd zijn. Proteïne kan in ieder haar product verwerkt zijn, van CG shampoo tot CG gel. 

Welke proteïne zijn er? 

Er zijn veel voorkomende namen in de Curly Girl wereld. De meest gebruikte hebben we op een rijtje gezet:

 • Proteïne 
 • Keratine
 • Amino acids 
 • Hydrolyzed collagen
 • Hydrolyzed keratin
 • Hydrolyzed oat
 • Hydrolyzed silk
 • Hydrolyzed silk protein
 • Hydrolyzed soy protein
 • Hydrolyzed wheat protein
 • Hydrolyzed wheat protein

De term 'hydrolyzed' betekent dat de proteïne in kleine stukjes is gebroken. Het zijn niet hele, intacte eiwitten (proteïnen). Ze zijn door de behandeling met zuren of fermentatie in kleinere moleculen gebroken. In dit geval praten we over kleine proteïnen

Je kunt zien hoeveel proteïne er in het product zit, aan de hand van de vermelding op de ingrediëntenlijst. Als er proteïne in de eerste 5 vermelde ingrediënten staat, is dit een proteïnerijk product of zelfs een proteïne behandeling. Hoe verder het achter op de lijst staat, hoe lager het proteïne gehalte is. 

Hebben mijn krullen proteïne nodig? 

Het antwoord is: 'ja', alleen het ene haar meer dan het ander! 

Beschadigd haar / hoog poreus haar: is jouw haar beschadigd door verven, permanent of hitte tools? Dan heeft jouw haar meer proteïne nodig. Jouw haar is minder in balans omdat het een tekort heeft aan proteïne. Producten met proteïne brengt jouw krullen weer evenwicht. Het vocht blijft langer vastgehouden en je krullen zullen meer definitie hebben.

Advies: Gebruik producten met proteïne in bijvoorbeeld je leave-in en (deep) conditioners. Onze Curly Hair Strength Set bevat fijne producten voor beschadigd haar! 

Wat voor dit haar ook erg fijn is, is een bond builder. Curlsmith heeft een fijne bond builder die de zwavelbruggen van beschadigd haar weer herstellen. 

Droog haar: als je vaak een deep conditioner hebt geprobeerd en het haar droog blijft, kan dit duiden op een proteïne te kort. Jouw haar heeft behoefte aan proteïne om de balans tussen vocht en proteïne weer te verbeteren. 

Advies: Gebruik 1 keer in de 2 weken een masker met proteïne. De Intense Restore 2-in-1 Creme van Lev Haircare is een fijne optie! Je kunt deze creme ook gebruiken als leave-in, handig. 

Fijn haar: Proteïne biedt ook ondersteuning voor fijn haar omdat het net een beetje extra stijfheid en stevigheid toevoegt. proteïne is ondersteuning voor je haar.

Advies: Gebruik een mousse/foam met proteïne! De Curly Secret Volumising Foam bevat proteïne. Deze foam is heel fijn voor mensen met fijn haar omdat het een lightweight product is. 

Ook zorgt proteïne voor groei van het haar en bepaalt het de elasticiteit. Met elasticiteit wordt bedoelt hoe ver je haar mee rekt en weer terugveert als je eraan trekt. Omdat proteïne helpt om het haar gehydrateerd te houden (het vertraagt ​​waterverlies), kan het helpen bij het verminderen van haarbreuk. Proteïne verhoogt de hydratatie en hierdoor breekt het minder snel. 

Welke producten gebruiken met proteïne?

Het is voornamelijk belangrijk om dingen te proberen en te kijken hoe je haar reageert. Style je krullen de ene keer een proteïne vrije routine en style het de andere keer met producten met proteïne.

Zoek bijvoorbeeld eerst naar shampoos of conditioners die gehydrolyseerde proteïne bevatten (kleinere stukjes gebroken) of producten waar proteïne laag op de ingrediëntenlijst staat. Je hebt geen proteïne nodig in zowel shampoo en conditioner, neem eerst één product met. 

Stylingsproducten met proteïne zoals leave-in conditioners, kunnen geweldig zijn voor beschadigd of fijn haar. Probeer een leave-in conditioner één of twee keer, kijk hoe het werkt en style het haar daarna eens met een proteïne vrije leave-in, kijk dan weer hoe het haar reageert. 

Een andere oplossing voor het toevoegen van proteïne is doormiddel van Curly Hair Protein Drops! Deze druppels kun je toevoegen aan elk krullenproduct dat nog geen proteïne bevat, super handig. Bij Curly Samples kun je een 10ml sample proberen. Wil je weten hoe dit werkt? Wij adviseren om de druppels toe te voegen aan je leave-in, gebruik ongeveer 10 druppels voor kort haar, 15 druppels voor half lang haar en 20 druppels voor lang haar. 

Experimenteer, dan vind je vanzelf de juiste balans in proteïne en vocht! 

Merel Mulderij

Laat een reactie achter